Vihervesiagama

Chinese Water Dragon eli vihervesiagama kuuluu Physignathus-suvun liskoihin. Vihervesiagamaa esiintyy luonnossa Aasian sademetsissä vesistöjen lähistöllä. Lajin koko täysikasvuisena – naaraat noin 60cm,urokset noin 90cm (jopa 100cm). Vihervesiagamat elävät 10-15 vuotta.

Physignathus-suvun liskoihin kuuluu kaksi lajia: Physignathus cocincinus – vihervesiagama ja Physignathus lesueurii – Itä-australian vesiagama.


SUKUPUOLI
Sukupuolierot ovat sukukypsillä aikuisilla selvästi nähtävissä. Pienenä se on mahdotonta

sml_gallery_2170_541_1330764585_3866
Physignathus concincinus

– sukupuolierot alkavat pikkuhiljaa hahmottua jo puolivuotiaana, mutta erot ovat usein pienet vielä tuossa vaiheessa. Sukukypsän uroksen tunnistaa monesta yksityiskohdasta verrattuna naaraaseen;

takaraajojen femoraalirauhaset ovat paljon selvemmät, tummemmat, suuremmat – jopa hieman koholla pää on leveämpi, kolmiomainen, posket ovat massiiviset ja leuan alla selvempi pinkki / keltainen väri niskan ja selän harjakset huomattavasti pidemmät ja paksummat + niskan kaari korkeampi uros on selvästi suurempi ja massiivisempi.

RUOKINTA
Aikuisen vihervesiagaman ruokavalio koostuu terraario-oloissa pääasiassa isoista hyönteisistä: sirkat, torakat, jauhomadot, jättijauhomadot, ruusukuoriaisen toukat. Hyvää vaihtelua tuovat rasvaiset vaha-koin toukat, hiirenpinkit, kastemadot, pienet kotilot, kala (pakastimen kautta). Kasviksia, vihanneksia, hedelmiä, kukintoja (myrkyttömiä) voi silloin tällöin tarjota. Useinkaan eivät aikuisina enää kelpuuta.

Pienille poikasille sopivan kokoista ravintoa ovat mm. pienet sirkat, pienet torakat, buffalomadot, jauho-madot sekä kasviksia/hedelmiä ja kukintoja (esim. voikukka) voi tarjota silloin tällöin – osa tykkää, osalle ei kelpaa lainkaan. Poikaset ruokitaan joka päivä. Aikuisille on hyvä tarjota ruokaa joka toinen päivä. Ravinnon lisänä on annettava kalkkia ja vitamiinia. Vitamiineista Nutrobalia suosittelen – koska se ei sisällä lisäfosforia – kalkkia saa apteekista nimellä liitujauho/kalsiumkarbonaatti. Itse olen toiminut sekä poikasten että aikuisten kohdalla siten, että kalkkia lisätään joka toisella ruokinnalla, vitamiinia joka toisella – eli poikasille joka toinen pv kalkkia, joka toinen pv vitamiinia. Aikuisille tulee täten vitamiiniannosteluksi 1-2krt/vko, kun tarjotaan ruokaa joka toinen päivä.

TERRAARIO
Terran koko min. 150x200x80 yhdelle, itselläni 180x200x80-kokoinen toimii hyvin – 200x200x80 on jo hyvä kahdelle sopuisalle. Terraarioon on hyvä laittaa reilusti tukevia kiipeilyoksia, jotka ovat vähintään agaman vartalon paksuisia, sillä nämä nauttivat kiipeilystä. Kiipeilyoksien lomaan voi sijoittaa eläviä kasveja tai muovi-/silkkikasveja, jotka usein toimivat paremmin vesiagamalla, kun niillä on taipumusta hyppiä kasvien päälle ja näin saavat elävät kasvit rikottua. Kasveilla on hyvä luoda pienehköjä sopivia piilo-/suojapaikkoja.Vesialtaan on oltava riittävän suuri, niin että agama hyvin mahtuu kokonaisuudessaan veden alle ja sopii hyvin kääntymään. Altaan vesi on hyvä vaihtaa päivittäin, sillä agamat juovat altaasta ja kakkivat yleensä veteen.

sml_gallery_2170_541_1330764646_5890
Physignathus concincinus

Pohjamateriaaliksi käy lannoittamaton turve ja/tai kuorike. Terraarion kosteus on hyvä olla 60-80%. Isossa terrassa kosteudentuojaksi voi tarvittaessa laittaa ilmankostuttimen. Lisäkosteuden tarve riippuu paljon terrasta (miten se on rakennettu). Sumutuksia 1-3 krt/pv. Itse pidän ilmankostutinta päällä talvisin – kesällä ei ole tarvetta lisäkosteudelle. Poikas-terrassa pärjää hyvin pelkillä sumutuksilla 2-3 krt/pv. Käytettäessä ilmankostutinta, on tärkeää desinfioida laite säännöllisesti.

VALAISTUS
Valaistuksen vuorokausirytmi 12/12 – eli 12h päivä ja 12h yö. Aikuisen terraarioon UVB-valo saa olla 10.0% UVB-putki, joka on lähes terran levyinen – mielellään jopa kaksi, joista toinen voi olla 5.0%. Poikasille riittää 1 UVB putki, joka voi olla 5.0% kun terra on pieni. Itselläni on aikuisilla 200 x 180 x 80 kokoisessa terrassa 3-putkinen terran levyinen runko, jossa 130-senttisiä putkia 10.0 + 5.0 + vanha 5.0 tai normiputki. sml_gallery_2170_541_1330764502_5275

Lämpöpaikan lämpötila saa olla 32-35c. Lämpöpaikka on parasta toteuttaa lämpölampulla niin, että agama ei pääse poltta- maan itseään lamppuun tai lampunrunkoon (kuitenkin se on hyvä olla terran sisäpuolella). Yöksi lämmöt saavat laskea huoneenlämpöön.

Talvisin vihervesiagama viettää talvilepoa parisen kuukautta. Talvilepojakso toteutetaan vähentämällä valastusta 10 tuntiin normaalista 12 tunnista marraskuun tienoilla. Itse teen tämän pikkuhiljaa 15min – 1/2 tunnin jaksoissa. 10 tunnin valaistusaikaa pidetään 2 kk – agamat ovat joulu-tammikuun talvilevolla, jonka jälkeen lähdetään taas nostamaan valaistusaikaa pikkuhiljaa. Ruokintaa myös vähennetään huomattavasti talvilevon aikana. Lämpölampun olen pitänyt päällä vain silloin kun olen tarjonnut ruokaa, eli noin kerran viikossa. Puhtaasta vedestä täytyy kuitenkin huolehtia päivittäin. Poikasille, heikkokuntoisille tai sairaille yksilöille ei saa pitää talvilepoa – itse olen pitänyt talvilevon aikaisintaan agaman ollessa kahden vuoden kieppeillä.

©Sari Saarela 2012

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: