Parta-agaman poikasen hoito lyhyesti

Minihoito-ohje poikaselle:

Ruokinta:

 • 6kk ikään asti 2x päivässä hyönteisiä (sirkat, madot, vahakoit, torakat tms) ja tuoretta salaattia (mm. LolloRosso) joka päivä tarpeeksi pieneksi silputtuna
 • Hedelmiä ja marjoja max 2x vkossa (kiellettyjen listalla mm. pinaatti, persilja, avokado, sitrushedelmät)
 • Pölytä hyönteiset vitamiinijauheella 1-2 kertaa viikossa, muuten kalkilla.
 • Pidä kalkkia erikseenkin tarjolla koko ajan.
 • Puoleen vuoteen asti voit pitää matoja tarjolla koko ajan.

Hyönteisiä voi poikasen antaa syödä niin paljon kuin jaksaa aina ruokintakerroilla, pidä kuitenkin kohtuus mielessä, eli sirkkojakaan ei kannata antaa yli kahtakymmentä.

Muista että alle vuoden ikäiselle partikselle on hyvä pitää nyrkkisääntönä se että sirkat / torakat eivät saa olla isompia kuin mitä liskon silmien väli on. Tämä ei koske matojen pituutta! Liian suuri ruoka poikaselle voi aiheuttaa pahimmillaan takaraaja-halvauksen.

Jos ruoka tulee sulamattomana ulos, tarkista ensimmäiseksi lämmöt. Myös liiallinen ahminen aiheuttaa tämän jolloin ruoan määrää on syytä vähentää hieman antokerroilla. Mieluummin vähän ja useasti kuin liian paljon kerralla.

Suihkuta poikasta kerran päivässä vedellä. Nahanvaihtojen aikaan vaikka kaksikin kertaa.

partispoikasia
©Taru Putkuri

Terraario parta-agama poikaselle esim 80x40x50, aikuisena esim.150x50x50.Kääpiö parta-agama poikaselle taasen riittää hyvinkin 60x40x40 kokoinen terraario, aikuisena kääpiölle riittää 80-100cm pituinen terraario.

Älä laita kääpiöparta-agama poikasia liian isoon terraarioon!! Pienemmän tilan voi myös muokata isommasta terraariosta kätevästi väliseinällä, jolloin voi suoraan hankkia isomman terraarion, ja suurentaa sitä pikkuhiljaa pienokaisen kasvaessa. Terraariosta kannattaa peittää kolme seinää siten, että vain etuseinä jää läpinäkyväksi, jolloin poikanen näkee ympärillä tapahtuvat asiat. Näin poikanen, ja miksei aikuinenkin, tuntee terraarion turvallisemmaksi.

Parta-agamankaan poikasta ei kannata heti laittaa isoon terraarioon, koska se tuntee hyvin usein turvattomuutta liian isossa terraariossa. Tällöin poikanen piilottelee, on arka sekä ei suostu juurikaan syömään.

Valaistus:

 • Vähintään UVB 10.0 putki, esim.Arcadia D3+ 12% on erittäin hyvä parta-agamille
 • Lämmittelypaikalla lämpö n. 40 astetta.
 • Yölämpö näyttelee myös suurta osaa parta-agaman hyvinvoinnissa, sen laskiessa liikaa vaikkuttaa se epäsuotuisasti ruokahaluun sekä yleiseen vireystilaan.
 • Mikäli yölämpö tippuu liikaa, on sitä syytä yrittää nostaa vaikka yöksi päälle laitettavalla lämpömatolla.
 • Valoja pidetään päällä 12-14h/vrk. talvella valojen päällä pitoa voi hieman vähentää, mutta huom! vain aikuisilla yksilöillä (ja silloinkin valot ovat väh. 10h/vrk päällä).

Sisustus:

 • Piiloja
 • Laakea vesikuppi
 • Kalkkikuppi
 • Matokuppi
 • Salaattiastia
 • Kasveja
 • Liaani, luonnon korkkikaarna tms ovat oikein hyviä sisutuselementtejä

Pohjamateriaali puoleen vuoteen asti paperi, muovimatto tai vastaava. Puolivuotiaalle voit vaihtaa hiekan pohjamateriaaliksi.

Hakkeet, pienet kivet tms ovat vaarallisia pohjamateriaaleja, niitä ei pidä käyttää laisinkaan!

Muistathan myös ettet haksahda vahingossakaan kalkkihiekkaan! Se ei sula liskon elimistössä vaikka toisin väitetään.

Normaalisti poikanen ulostaa kerran (tai kaksi) päivässä, verrannollinen syötyyn määrään. Jo ½-vuotiaana ulostamisväli pitenee, aikuisella se voi olla olla parikin viikkoa.

Jos poikasella menee useita päiviä ilman ulostusta ja se on syönyt kuitenkin reippaasti ja paljon, niin ota yhteyttä, kerron mitä voit tehdä.

Ensimmäiseksi on kuitenkin aina syytä tarkastaa lämmöt terraariossa mittarin avulla, jotta lämmöt eivät ole liian korkeat taikka matalat. Myös yölämpö on hyvä ottaa huomioon joka olisi syytä olla noin 25 astetta.

Alussa toki voi mennä useitakin päiviä ilman että on syytä huoleen. Yksilöiden välillä on myöskin eroja, toiset ulostavat harvemmin, väli voi olla useita päiviä. Myös ruoan määrä vaikuttaa asiaan.

Alussa varmastikkin uudessa paikassa poikanen on hämillään ja saattaa mennä jokunen päivä jotta suostuu edes syömään. Tällöin huolehdi riittävästä nesteensaamisesta, esim vaikka suihkuttamalla.

Poikasen kannattaa antaa tutustua uuteen kotiinsa rauhassa muutamia päiviä , väkisin ei missään nimessä kannata terraariosta ottaa jotta ei opi pelkäämään sitä.

Tässäkin kannattaaa noudattaa sitä että ”hiljaa hyvä tulee”

©Taru Putkuri 2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: