Parta-agama

Hoito-ohjeet parta-agamalle (bearded dragon, Pogona vitticeps).
Ohjeet pätevät myös kääpiöparta-agamiin (Pogona henrylawson)

Parta-agama on kotoisin Australian itä- ja keskiosista. Se elää aroilla ja puoliaavikoilla. Elinympäristö on luonnossa kuiva, joten terraariokin tulee luoda sellaiseksi.

Parta-agamat kuuluvat suosituimpiin lemmikkiliskoihin Suomessa ja maailmallakin se on ehdoton ykkössuosikki. Laji on helppohoitoinen, joka sopii aloittelevalle harrastajalle, lajista on iloa ja haastetta myös kokeneemmalle harrastajalle.

Partikset ovat luonteeltaan useimmiten hyvin rauhallisia ja erittäin helposti kesyyntyviä ja sietävät käsittelyä melko paljonkin (vaikkakaan ei siitä pitäisi) ja on erittäin harvoin aggressiivinen omistajaansa kohtaan. Poikasena parta-agamat ovat erittäin vilkkaita ja aikuisuutta kohden mennessä rauhoittuvat.

Parta-agamalle voi jopa opettaa yksinkertaisia asioita, joita nämä mainiot liskot oppivatkin hyvin helposti. Muunmuassa omat kulkureitit terraarioista ja sieltä omistajan syliin hyppääminen ovat mainioita esimerkkejä tästä. Partikset oppivat kaikenlaista matkimalla sekä katsomalla mitä joku muu tekee. Ne oppivat myös tunnistamaan omistajansa ja voivat vieraan sylissä käyttäytyä hyvinkin erillailla. Tämä on syytä muistaa kun annat eläimen vieraan syliin!

Ruokinta:

Parta-agamat ovat sekasyöjiä. Ravintoon kuuluvat erilaiset elävät hyönteiset, mm. sirkat, lokustit, jauhomadot (isot sekä pienet), torakat, silkkiperhosen toukat, vahakoin toukat sekä myös erilaiset salaatit. Salaattia valitessa on syytä muistaa suosia enemmän punertavia salaattilajeja (sisältävät enemmän vitamiineja yms) joista mainittakoon mm LolloRosso. Erilaisia sitrushedelmiä lukuunottamatta hedelmiä/marjoja voi tarjota kerran viikossa, mikä kuitenkaan ei ole välttämättömyys.

Karkeasti jaoteltuna hyönteisen ja kasvisten suhteellinen prosentuaalinen osuus poikasilla on 90% / 10% eli 90% ravinnosta koostuu erilaisista hyönteisistä ja kasvisten määrä taas on 10%. Aikuisena suhde menee jotakuinkin 50% hyönteisiä ja 50% kasviksia. Aikuiselle tarjotaan joka päivä tuoretta salaattia ja joka toinen tai kolmas päivä lisäksi erilaisia hyönteisiä. Talven lähestyessä hyönteisten antoa voi tuostakin hieman vähentää, riippuen liskon aktiivisuudesta.

On syytä todellakin muistaa jotta laji on myös aikuisena sekasyöjä ja näin ollen tarvitsee myös aikuisena eläviä hyönteisiä!

Vitamiinilisäys viikottain valmistajan suositusten mukaisesti ja jauhemaista kalkkia koko ajan tarjolla erillisessä kipossa!

Parta-agamat pitävät myös omaehtoisia paastoja, varsinkin keväisin ja syksyisin talvilevon lähestyessä. Näiden aikana omistajan kannattaa tarkkailla tilannetta ja juottaa kaveruksia tarvittaessa, pakkoruokintaan ei ole syytä ryhtyä liskon voidessa muuten hyvin. Nämä paastot ovat ihan luonnollisia parta-agamille joista ei ole syytä olla huolissaan.

Terraario:

Parta-agama on päiväaktiivinen puolikiipeilevä laji. Terraarioon pitäisikin luoda samankaltaiset olosuhteet kuin luonnossakin elävillä yksilöillä on, joten terraariosta tulisi tehdä aavikkoinen; kiviä (niin isoja, jotta eivät pysty niitä nielemään), hiekkaa ja halutessaan voi myös laittaa jonkinlaisia kuivanmaan kasveja (elävät kasvit saattavat tulla syödyksi, joten huolehdithan etteivät ne ole myrkyllisiä!). Jonkun verran myös kiipeilymahdollisuuksia on hyvä luoda terraarioon, koska partikset tykkäävät maata korkeammalla katsellen ja seuraten sieltä ulkopuolisia tapahtumia. Nämä liskot ovat erittäin ketteriä kiipeilemään joka paikkaan, eivätkä välttämättä osaakkaan laskeutua turvallisesti kiipeämästään paikasta, eli ei kannata luoda liian korkeita kiipeilymahdollisuuksia näille veikeille liskoille onnettomuuksien välttämiseksi.

partisvauvat
Ryhmä parta-agaman poikasia ©Taru Putkuri

Alle puolivuotiaille liskoille on kuitenkin syytä laittaa pohjamateriaaliksi matto tai paperi tms., koska poikasena parta-agamat ovat erittäin uteliaita ja maistelevatkin kaikkea mahdollista. Tällä toimenpiteellä vältetään turhat suolitukokset joihin pieni lisko pahimmillaan saattaa jopa menehtyä.

Terraarion kokosuositus on aikuiselle yksilölle 150x50x50 kokoinen, yhdelle kääpiölle taas riittää hyvinkin 80-100cmx45x45. Parta-agamat tarvitsevat vahvan UVB-valaistuksen, ja UVB-putken tulisi olla vähintään 10-12%. Putken pituuden tulee olla suunnilleen 2/3 osa terraarion pituudesta. UVB-putki on syytä vaihtaa puolen vuoden- vuoden välein, ne eivät tuota ikuisesti UV-säteitä.

Poikasen tilavaatimus on huomattavasti pienempi. Pienen poikasen voikin huoletta asuttaa puolet pienempään terraarioon ja parta-agaman kasvaessa terraarion kokoa kasvatetaan. Pieni poikanen saattaa liian isossa kokea turvattomuutta, joka ilmenee pelokkuutena, syömättömyytenä sekä sillä, jotta poikanen on arka ja piileskelee lähes koko ajan.

Terraarioon luodaan paikka lämmittelyyn sekä viileämpi puoli. Lämpöpaikalla lämpö on +40 astetta ja viileämmässä päässä n. 24-27 astetta. Lämmittelypaikalla tulee olla tuo +40 astetta, koska jopa muutamankin asteen pudotus vaikuttaa ruoansulatuksen heikentymiseen ja saattaa sitä kautta aiheuttaa myös muita ongelmia ja mahdollisesti jopa sairauksia. Myös vähemmän puhuttu yölämpö on merkityksellinen, joka vaikuttaa epäsuotuisasti pudotessaan reilummin alle 20asteen.

Aikuinen punaista värimuotoa oleva parta-agama ©Taru Putkuri

Koko:

Täysikasvuinen parta-agama voi kasvaa yli 50cm mittaiseksi toisten jäädessä selkeästi lyhyemmiksi. Esimerkiksi 35cm pituinenkin lisko on aivan normaalimitoissa. Lisäksi parta-agamien paino voi vaihdella hyvinkin paljon, kevyimpien aikuisten ollessa alle 300 gramman painoisia ja isoimpien kaverusten taas ollessa yli 600 gramman painoisia. Laji on nopeasti kasvava ja saavuttaakin melkein täyden pituutensa jo vuoden iässä, vaikkakin kasvu jatkuu aina kahteen ikävuoteen saakka. Hyvä ja monipuolinen ruokinta poikasena takaa hyvän ja terveen kasvun, ja antaa poikaselle hyvät lähtömahdollisuudet terveeseen ja normaaliin kehitykseen.

Elinikä:

Parta-agamat elävät keskimäärin 6-10 vuotta. Liskon elinikään voit itse vaikuttaa. Hyvä, monipuolinen ravinto ja vitamiinit sekä kalsium takaavat poikaselle hyvän kasvun ja vaikuttavat suotuisasti elinikään. Hyvällä hoidolla lisko voi elää jopa yli 10 vuotiaaksi. Yksipuolisella ravinnolla on kauaskantoisia seurauksia, parta-agamat saavat herkästi rasvamaksan joka lyhentää elinikää merkittävästi. Samoin ylensyöttämiseen ei kannata sortua, sinä olet liskon ja ruokakipon välissä ja pystyt hyönteisten määrää säännöstelemään. Jotkut yksilöt söisivät vaikka itsensä halki.

Talvilepo:

Parta-agamat viettävät myös talvilepoa, jonka kesto voi vaihdella hyvin paljon, muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Talvilevon aikana omistajan tehtävänä on herätellä kaverusta muutaman viikon välein juomaan ja samalla tarkastetaan jotta lisko voi hyvin. Valaistus sammutetaan ja terraario kannattaa myös peittää jotta turha ulkopuolelta tuleva valo ei häiritse talvilepoa. Päivittäin kannattaa tarkastaa, että onko parta-agamasi herännyt. Heräämisen huomaa siitä, että lisko on tullut pois piilostaan ja on silmät auki ihmettelemässä pimeässä terraariossaan.

Ruokinta aloitetaan talvilevon jälkeen hyvin varovasti.

Lisääntyminen:

Parta-agamaa ei saa lisäännyttää liian nuorena. 1,5 vuotta pidetään aikuisuuden rajana. Naaraat voivat munia myös ilman koirasta, mutta tällöin munat eivät ole hedelmöittyneitä. Naaras munii kerralla keskimäärin 10-30 munaa kerralla ja tämä voi tapahtua useamman kerran aina 4-5 viikon välein. Tällöin on syytä huolehtia naaraalla monipuolisesta ravinnosta ja lisäkalkin saannista.

kapparipari
Kääpiöparta-agamapariskunta ©Taru Putkuri

Käyttäytyminen:

Parta-agama voi vaalentaa tai tummentaa väritystään riippuen tilanteesta. Jos lisko on innoissaan jostakin, se voi olla vaaleampi, kun taas suuttuessaan lisko voi vetää parran hiilenmustaksi. Parran mustuminen voi liittyä myös sairauteen, toisaalta lisko voi tehdä sitä myös ihan muuten vain. Lisko menee tummemman sävyiseksi kerätessään lämpöä elimistöönsä, kun se saavuttaa sopivan lämmön itselleen, se yleensä palaa normaalin väriseksi. Lisko voi myös mennä harmaaksi, joka liittyy läheisesti nahanluontiin.

Parta-agamat, varsinkin koiraat nyökyttelevät ja pullistelevat partaansa ja usein myös mustuttavat sen rinnuksia myöten. Tämä on yksi tapa mm. liehitellä naaraita taikka ottaa mittaa toisesta koiraasta taikka muuten vain hieman isotella.

Naaraiden tapa vastata nyökytykseen on etujalan heilutus joka näyttääkin varsin hauskalta, aivan kuin lisko heiluttaisi kättään.

Nahanluonti:

Parta-agamat vaihtavat nahkaansa aina tarvittaessa, poikasena hyvinkin tiuhaan tahtiin. Iho muuttuu vaaleanharmaaksi, se voi olla myös kovan tuntuinen ja repsottaa sieltä täältä. nahka voi myös vaihtua esim. vaikka jaloista. Liskoa ei tarvitse auttaa nahanluonnissa, se osaa luonnostaan tehdä sen itse. Nahkoja ei saa missään nimessä mennä repimään irti. Jos jonkin paikan luominen ei onnistu liskolta itseltään, voi sitä auttaa esim. kostuttamalla irti lähtevää nahkaa suihkuttamalla tai kylvettämällä, jolloin se on helpompi saada liskon itse irti. Joskus nenään tai hännänpäähän voi jäädä vanha nahka kiinni, tällöin on syytä kostuttaa tuota vanhaa nahkaa niin kauan, että se irtoaa, hännänpäätä voi myös kevyesti hieroa jos lisko tähän suostuu. Nenästä ei saa koskaan mennä repimään ”tötteröitä” irti, jotta nenä ei vaurioidu.

Muuta yleistä:

Ja mikä on syytä kaikkien parta-agamien omistajien muistaa on, että liskoa EI SAA IKINÄ kääntää selälleen! Parta-agamat eivät pysty hengittämään laisinkaan selällä ollessaan ja on täten erittäin vaarallista.

Kun olet hankkimassa itsellesi parta-agaman poikasen, niin on syytä kiinnittää huomiota poikasen yleiseen vireyteen sekä kokoon. Älä osta liian pientä poikasta! Yleisesti ottaen on pidetty suositeltavana, että poikasen pituus olisi nenästä hännänpäähän vähintään 16cm ja ikää minimissään 6-8 viikkoa.

Näitä noudattaessasi vältyt mahdollisilta turhilta suruilta ja murheilta.

Heikoimmat poikaset yleensä menehtyvät luonnollisesti ennen 6-8 viikon ikää, joten nuoremman/pienemmän ostaessasi otat riskin.

©Taru Putkuri 2018

 

2 Comments on “Parta-agama

  1. Päivitysilmoitus: Parta-agama

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: