Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Frinta

Aloittelijoille sopivat käärmelajit?

Recommended Posts

Mitäs alottelijalle sopivia pieni käärmeitä on terroihin aloittelijalle markkinoilla tarjolla?

en siis matelijoissa ole alottelija, vaan käärmeissä =)

Kiitos vastanneille

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen ensi keväänä käärmettä hankkimassa ja käärmelajeja tuntuisi olevan vähän enemmänkin kuin yhtä tarjolla, mutta kuitenkin aina suositellaan aloittelijalle vain viljakäärmettä(minulle ainakin). Eli voisiko joku kertoa että mitkä eri käärmelajit olisivat sopivia ensikertalaiselle?

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Moikka.

Suosittelen kuningasbooa, vaikka tämä laji aikuisena tarvitseekin suuren terraarion ym. Omat boat ovat rauhallisia, hyvin käsiteltäviä, varustettu hyvällä ruokahalulla/nahanluonnilla.

Meidän talouteen tuli 2 kuningasboa koirasta reilu vuosi sitten, olimme itse silloin aloittelijoita.

Oikeastaan mikään muu käärmelaji ei käynytkään mielessä.

-Luna

P.s YV:llä voit kysellä tarkemmin, jos kiinnostuit tästä lajista :)

Edited by Luna*
  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse sanoisin että Kuningaspyton. Tosin Kuningaspyyttoneilla on vähän taipumusta syömättömyyteen mikä saattaa tuottaa harmaita hiuksia. Mutta muuten todella rauhallisia möllöttäjiä ( tässä nyt taas huomioidaan että jokainen on oma persoona ja niin edelleen ) :)

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

yllämainitut sekä kuningasmkäärmeet ja maitokäärmeet ovat sopivia, isoimmista vielä mattopytonit vaikka vähän kiukkuisia voivat olla...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minusta myöskin rottakäärmeet, mihin viljiksetkin taitavat lukeutua.

Vaikka niillä onkin vähän äksyn otuksen maine, uskoisin niistäkin luonne-eroja löytyvän :)

Ovat viljiksen tavoin helppohoitoisia eivätkä turhista nirsoile, kuten pytikoilla saattaa olla tapana.

Eivätkä kasva mahdottoman kokoisiksikaan.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Se riippuu siitä, millaista käärmettä haluaa. Jos isoa, niin se kuningasboa voi olla vallan hyvä ratkaisu. Kuningaspython on hyvä vaihtoehto myös, jos tykkää vähän muhkummasta.

Solakkaa ja kompaktin kokoista jos mieluummin halajaa, niin rottakäärmeissä löytyy vaihtoehtoja useampia, ja kuningaskäärmeet on vallan mainioita vaihtoehtoja myöskin. Hoidoltaan eivät yhtään vaikeampia kuin viljiksetkään, ja useista alalajeista löytyy jos jonkin näköistä menijää.

Vaihtoehtoja on tosiaan monia, kannattaa ihan huolella miettiä minkä tyyppistä haluaa, ja tutkailla eri vaihtoehtoja.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Lähtisin ensimmäiseksi liikenteeseen siitä minkä kokoisen terran pystyy järjestämään, samassa syssyssä sen ja kiinostavimman lajin kanssa kulkee monasti raha. Toisaalta erikoisuuden tavoittelu puhtaaltaan ei ehkä kannata koska samat kokemukset voi saada ns.tavanomaisellakin lajilla.

Myös se millaista ravintoa haluaa/pystyy käsittelemään voi viedä päätöstä johonkin suuntaan? Mennäänkö silakalla vai otetaanko kani?

Mutta uskon tuon käärmeen koon ja sille vaaditun terra koon ratkaisevan useimmiten ongelman.

Oletko jo lukenut paljon näitä käärme osion topikkeja?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Lähtisin ensimmäiseksi liikenteeseen siitä minkä kokoisen terran pystyy järjestämään' date=' samassa syssyssä sen ja kiinostavimman lajin kanssa kulkee monasti raha. Toisaalta erikoisuuden tavoittelu puhtaaltaan ei ehkä kannata koska samat kokemukset voi saada ns.tavanomaisellakin lajilla.

Myös se millaista ravintoa haluaa/pystyy käsittelemään voi viedä päätöstä johonkin suuntaan? Mennäänkö silakalla vai otetaanko kani?

Mutta uskon tuon käärmeen koon ja sille vaaditun terra koon ratkaisevan useimmiten ongelman.

Oletko jo lukenut paljon näitä käärme osion topikkeja?[/quote']Olen lukenut jo jonkin verran käärme topikkeja. Terraario kyllä meille mahtusi koosta riipumatta,siitä ei ole ongelmaa, mutta en kuitenkaan niin isoa käärmettä halua että sille pitäisi kaneja syöttää. (omistan kolme kania) Näiltä näkymin saattaisin kääntyä rottakäärmeeseen... Koko käärmeidea on kyllä vielä aluillaan että en vielä päätöstä osaa tehdä :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Rottakäärmeen valinta ei ole ollenkaan huono, jos siihen päädyt. Rottikset on ainakin koon puolesta hyviä ensikäärmeitä, eivät kasva niin suuriksi :) Täältä löytyy niitä kaksin kappalein.

Sen verran tuli noista rotiksista vielä mieleen, että eikös ne täälläpäin tuppaa horrostamaan talvella, vai olenkos ihan väärässä?

-Luna

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Entä olisiko laji kiipeilevä vai enempi maanpinnassa viihtyvä?

Satavarmoja lupauksia tuon pohjalta ei voi toki mennä sanomaan, koska eri yksilöt saman lajin sisälläkin voivat omata hyvin erilaisia käyttäytymistapoja mutta karkeasti ottaen joitain lajeja voi rajata näihin.

Mahdollisesti ikävimmillään eri yksilöiden luonteen erot korostuu toisen hakeutuessa alituisesti piiloihin toisen taas köllötellessä näkyvillä kaikenaikaa.

Käärmeen vanhetessa tämäkin puoli voi muuttua, usein "julkisempaan" suuntaan. Ja vaikuttaa tähän tottuminenkin terraan ja muuhun vallitsevaan ympäristöön kuten mahdollinen käsittelykin.

Rottiksista mulla ei ole kokemuksia, jotta osaisin sanoa niiden talvehditttamisesta ilman käymättä tämän foorumin topikkeja lävitse:) Mutta kavereitteni kautta olen huomannut niiden olevan mukavia ja kiintoisia epeleitä.

Silti tuo talvehdituttamis juttu kannattaa myös selvittää etukäteen,(hemmetin hyvä pointti) sen mitä havittelemasi laji mahdollisesti vaatii sen suhteen, mikäli vaatii?

Mutta samaa meinaa myös vaadittavat ilmankosteudet, lämpötilat, yms..

Tässä suhteessa rottis lajien kirjo on positiivisestikin ilmeisesti melkoinen?

Mutta hyvänä vaihtoehtona on nuo maitokäärmeetkin, näihin olen itse nuoruudessani hurahtanut, sekä tottakai viljikset. Kuten talokäärmeet, kyyranta käärmeet ja monet, monet muut..ja loppujenlopuksi sukkistenkin laji ja väri kirjo on melkoinen.

Ite suuntaisin tuonne myynti osiolle seuraamaan sinne tulevaa laji kirjoa ja ottamaan yhteyksiä myyjiin ja sitäkauttakin hyödyntämään foorumia.

Suoraan kasvattajalta saa varmasti tarkemman kuvauksen yksilön luonteesta kuin kenties kaupasta? Lisäksi hinnat on usein paljon edullisempia, varsinkin kun jaksaa hetken kytistellä ja seurailla niitä.

Samalla saa itelleenkin harkinta ja tiedon tonkimis aikaa:)

Edited by tonikin

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Hyviä on monia.

Boa / pyton suvun käärmeet ovat yleensä rauhallisempia liikkeissään verrattuna muihin. Ja löytyyhän siltä puolenkin hiekkaboa, sateenkaariboat, puuboa jne. Puuboa tosin ei taida olla aivan rauhallisimmasta päästä. Itse en jättäisi mitään tutkimatta, vaikka ensimmäinen käärme olisikin kyseessä. Tarpeet terraarion suhteen kannattaa kuitenkin katsoa huolella, esim saateenkaariboa vaatii reilumpaa kosteutta ja se pitää sitten pystyä järjestämään. Taasen puuboa korkea terraario ja hiekkaboa laaja-alainen terra jne.

Eli en ottaisi käärmettä sen perusteella, että on "aloittelijan" käärme. Ja juu, samaa mieltä kuitenkin että rottakäärme on hyvä vaihtoehto.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ensimmäinen käärmeeni oli Afrikan talokäärme, ja voisin suositella myös muille aloittelijoille. Kooltaan on pieni, kasvaa maksimissaankin n.120cm, ja on todella hoikka ruumiiltaan. Oman talokääärmeeni ovat aina syöneet täydellisesti, ja ovat oikein leppoisia tapauksia. Olosuhteet on helppo luoda.

Ainoaa päänvaivaa mitä tämä laji voi tuottaa on sen pieni koko ja näin ollen karkaamisherkkyys. Eli kannattaa tosiaan kaikki mahdolliset pienetkin reijät pistää umpeen.

Sitten ovat tietty rottakäärmeet, kunkkupytonit ja -boat, maitokäärmeet yms. Kantsii tosiaan tutkia tarjontaa ja miettiä mikä kiinnostais kaikista eniten. Parempi hankkia käärme johon löytyy suuri kiinnostus, vaikka olisikin vähän vaikeahoitoisempi, kuin käärme jonka on hankkinut vain helppohoitoisuuden takia.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
loppujenlopuksi sukkistenkin laji ja väri kirjo on melkoinen.

Näin on. Taitaakin olla lajirikkain käärmesuku. Tällä hetkellä tunnustetaan 35 lajia plus 40 jos alalajeja otetaan huomioon. Luonnossa yleisesti esiintyviä erilaisia värimuotoja on kymmeniä per laji ja tottakai löytyy kaikenmaailman melanistisia ja hypomelanistisia, useita eri albiinoja, erytristisiä, anerytristisiä, snow, flame, axantteja, graniitteja ja ainakin yksi piebald on löydetty. jne jne.

Pieni, utelias (paremman sanan puutteessa) ja aidosti päiväaktiivinen. On oikeastaan kolme syytä, miksei sukkanauhakäärme ole helpoin mahdollinen käärme aloittelijalle: Dieetin kanssa mokaa helposti, ne voivat heittäytyä kädestä täysin epäröimättä ja ilman ennakkovaroitusta ja oikein nuoret yksilöt karkaavat faunaboksista ellei luukkuja ja kaapelireikiä tiivistetä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Onko sellasta käärmettä olemassa joka olis paljo näkysällä, olis seurallinen, helposti käsi kesy, helppo hoitoinen ja ilta aktiivinen?

jos on ni voisitteko te antaa mulle sellasen käärmeen tietoja nimestä elossa pitämiseen asti?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

mulla viljis POJAT! on näkyvillä tytöt aina piilossa...

kunkku pytikat lähtee liikkeelle heti kun tulee hämärää.

mustarottakäärmeet on kans aikas usein liikenteessä...

  • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

itelläni on viljis mut pian aikoisin hankkia jonkun muun käärmeen.rottakäärmeet kiinnostaa erityisesti teksasinrottakäärme.tietääkö joku mistä niitä saisi ja millä hinnalla.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itselläni kaksi Morelia Spilota Harrisoni ja kyllä niiden kanssa on elämä onnistunut,jos jotain ongelmia niin sitten pitää selvittää ongelma/ongelmat.

Kun tottuivat ympäristöön ja minuun niin ei ruokailukaan tuota tuskaa,tytöt söisivät kuin hevoset.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä oli myös ensimmäinen toi viljakäärme, ei pelkästään "kiltteyden" takia vaan ihan vaan siksi että halusin helppohoitoisen (Ja vaimo kielsi isot otukset:). Eikä ole pettämystä tuottanut, syö aina kun tarjoaa ja muutenkin toimii Ok. Tosin saman voipi tehdä monet muutkin lajit, hieman kävi mielessä noi sukkikset ihan ruokavalion takiakin.. Alkaa taas karata tää homma käsistä kun on jo lisko sekä toinen viljis hakusessa ennestään! Mutta sitä etukäteen perehtymistä tuskin voi tehdä liikaa sopivan lajikkeen löydyttyä, helpottaa yhteis eloa varsinkin alkumetreillä.

Ja varo villiintymistä ensimmäisen ötön hankinnan jälkeen.. alkaa muuten kämppä täyttyä terroista!

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
hieman kävi mielessä noi sukkikset ihan ruokavalion takiakin..

Voisitko kertoa tarkemmin mikä siinä sukkisten ruokavaliossa teki niistä mielenkiintoisia?

Olisi muutenkin mielenkiintoista tietää millaisia käsityksiä ihmisillä on niistä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nyt kun kerran tämä aloittamani keskustelu otettiin taas esille,ilmoitan että harkinnan jälkeen päädyin kuningaspytoniin. Kiitos vaan monista vastauksista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
hieman kävi mielessä noi sukkikset ihan ruokavalion takiakin..

Voisitko kertoa tarkemmin mikä siinä sukkisten ruokavaliossa teki niistä mielenkiintoisia?

Olisi muutenkin mielenkiintoista tietää millaisia käsityksiä ihmisillä on niistä.

Lähinnä toi kalojen syönti herätti mielenkiinnon. Myös ulkomuoto / koko miellyttäisi.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×