Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry

Recommended Posts

Tuossa jo kirjoittelinkin osioon, kilpikonnien sairauksista. Konnastani nyt en kuitenkaan menisi sanomaan, että on sairas, vaikka onkin ruokahaluton ja väsynyt, toivottavasti on vain horrostamiset mielessä.

21-vuotias nelivarvas on ollut jo toista kuukautta väsy ja ei oikein ole kuin kädestä syönyt herkkupalat. On madotettukin.

Eilen laitoin sen eläilääkärin suosituksesta puolihorrokseen. On nyt vaatehuoneen lattialla ja yritin laskea makuuhuoneen + vaatehuoneen lämpöä, otin lämpöpatterin pois, mutta eihän tämä asunto viilene. Tiivis kerrostaloasunto.

Nyt sitten päättelin, että siirrän konnan jääkaappiin. Jääkaapissa digilämpötilansäätö ja ilmeisesti tuo +9 on se lämpimin. Kohta siirrän ruokani parvekkeelle ja konnan jääkaappiin.

Konna oli kakannut eilen, ennen kuin siirsin sen vaatehuoneeseen. Tänä aamuna varovasti kurkisitin sitä, että kaikki on hyvin. Silitin sormella etutassua ja se sähisi vihaisesti ja vaikutti erittäin uniselle. Oli ilmeisesti pissannut, mutta en alkanut sitä nyt sen enempää häiritsemään.

Onko kokemuksia tästä puolihorroksesta?

Eläilääkäri suositteli viikkoa ja sitten herätellään...

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kannattaa nyt todella perehtyä tarkemmin tähän koko systeemiin..! Konna joko on tai ei ole talvihorroksessa, siinä ei ole välimuotoja.

Mikäli sinulla on eläinlääkärin ohjeet herätellä konnaa viikon välein syömään, mutta laittaa se jääkaappiin muuksi ajaksi, kuulostaa kyllä ERITTÄIN oudolta..!?

Kylmässä jääkaapissa (nelivarpaalle lopullinen horroslämpötila noin +4 astetta) konna todella horrostaa, eikä sitä silloin herätetä. Jos konna taas on päivät jääkaapissa, ja se nostetaan sieltä yhtäkkiä kerran viikossa syömään ja lämmittelemään, ei toimi se noin vaan on ainoastaan haitaksi konnalle.

Jos haluat pitää ns. puolittaisen levon (joka on kyllä aivan liian puutteellinen eläimelle, jonka kuuluisi kuluttaa maksansa rasvavarastoja horroksen aikana), annetaan konnan olla madalletussa huoneenlämmössä, vain kerran viikossa ruokaa antaen. Muita tarkempia ohjeita löytyy kukkurakaupalla eri ketjuista, joten en selosta tässä tämän enempää ko. aiheesta.

 • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

apua, mitä tässä teksin, konna ei ole vielä ehtinyt jääkaapppiin.

Etsinkun täältä tuota puolihorrosjuttua, mutta sellaista ei täältä löytynyt....

se eläinlääkäri ei sitä jääkaappia suositellut, vaan sen itse keksin, kun noita viestiketjuja lueskelin.....

enkä nyt sitä taidakaan sinne jääkaappiin tunkea, vaan antaa levätä vaatehuoneessa. Siellä on ainakin pimeää ja rauhallista. Jos sitten ensi vuonna yrittiäisi ihan kunnon horrosta.

Edited by ttl

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Tärppi alkoi ite vetäytyä talven viettoon tuolla joskus joulukuussa..? Puolittaiselle talvilevolle nimenomaan. Laitoin kerran viikossa lamput päälle ja Tärppi kömpi sieltä sitten ite aina syömään ja juomaan, tepasteli muutaman tunnin ja kävi takaisin nukkumaan.

Nyt se on ollut ainakin neljä viikkoa heräämättä syömään. Kyllä se rapistelee ja jos olen nostanut sen ite lamppujen alle, niin on vähän heräillytkin, mutta ei se syödä halua :unsure: Eilen se yritti maistaa ruokaa mutta kun ei ekalla tähtäyksellä osunut, jätti asian sikseen. Onko vaarallista tämmöinen syömättömyys?

Paino Tärpillä oli n. 195 g ennen puolittaista, ja eilen vaaka näytti 176 grammaa. Miltäs tuo kuulostaa? :dry:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Meillä tämä nelivarpaan heräileminen ja syöminen ovat myös melkoista touhua,silloin kun takana on pitkä lepojakso.

Jos lämpölamppu on päällä,konna lähinnä uinuu lampölampun läheisyydessä.Jos sammutat lampun,konna havahtuu hereille välittömästi.

Kaupan salaateissa/yrteissä/kuivamuonassa ei tunnu olevan mitään niin kiinnostavaa,että konnan ruokahalu heräisi.Mutta parsakaali järsitään varsineen.Onko mitään tuttua?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^ Jännä juttu tuo nirsoilu. Meidän ukkeli herättyään jääkaapista ja lämmettyään noin vuorokauden alkoi ahmia kaikkea mitä kupissa oli hullun lailla. :side: Kaikki ei-niin-herkku (esim PAT) menee annoksen mukana jos sekaan on raastettu hiukan esim ultimateherkkua porkkanaa. :whistle:

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minulla on 12-vuotias nelivarvas, joka horrosti ensimmäisen kerran tänä talvena. Nukkui noin 6 kuukautta eikä syönyt. Pelkäsin että mikä sille oli tullut ja kuoleeko se. Käytin eläinlääkärissä ja saimme antibioottikuurin pistoksena varmuuden vuoksi. Voiko konnan horrostuttaa ihan terraariossa huoneenlämmössä? Olen uusi tällä palstalla ja aiheesta on varmasti kirjoitettu aiemmin.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Vastasin jo tuonne toiseen osioon.

Horros tapahtuu nelivarvaskonnalla +3..+5 (+6) asteen lämmössä konnan ensin paastottua kolmisen viikkoa.

Huoneenlämmössä pidettynä puolisen vuotta konna voi nääntyä kuluttaessaan loppuun elimistönsä ravintovarastot ja se voi myös kuivua.

Millätavalla konna oli tuon 6kk? Piilossa turpeessa, sanomalehden alla piilossa, terran nurkassa kököttäen?

Antibioottipistoksen sijaan eläinlääkärin olisi pitänyt pistää konnalle vitamiinipiikki: A- ja B-vitamiineja ja muita matelijalle sopivaa.

 • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Konna horrosti puuvillaisesta matonkudoksesta tehdyssä pesässä, häntä vain näkyi. Otin välillä pois ja yritin tuloksetta syöttää ja juottaa. Jossakin vaiheessa tajusin että se varmaan horrostaa ekaa kertaa. Noin elokuusta tammikuuhun. On syönyt hyvin sen jälkeen. Terraariossa on paljon valoa. Eläinlääkäri kehotti tarjoamaan konnalle kaikkea hyvää jonka se huomaa, esim. vauvan keltaista sosetta ja pitämään paljon valoa. Elikkä ihan oudot ohjeet, tajuan nyt! Konna oli varmaan ihan sekaisin, vaisto sanoi että pitäis talvehtia ja minä keskeytin aina vaan nokoset! Täytyy katsoa miten ensi talvena saan järjestettyä sille viileät olosuhteet.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nyt sanon jälleen kerran, kuten tuossa edellisessäkin viestissäni, että kipin kapin perehtymään näihin lepo- ja horrosjuttuihin hieman perusteellisemmin, kuten jo itsekin oivalsit :)

Konna joko ON tai EI ole horroksessa; mitään välimuotoa ei ole. Mikään maakonna ei horrosta huoneenlämmössä; se käy ainoastaan säästöliekillä, joka vastaa ehkä jossain määrin hetkittäistä kesälepoa (jos sitäkään). Kumminkin, mikäli haluaa konnan laittaa oikeasti horrostamaan, täytyy se valmistella siihen, ja tämän jälkeen siirtää asianmukaisiin oloihin esim. jääkaappiin tai kellariin jossa se talven viettää. Tällöin konnaa ei herätellä ollenkaan, eikä sille varsinkaan anneta herkkuja eikä lämpövaloja.

Tässä osiossa on paljon hyvin otsikoituja ketjuja, joista voi lukea ja perehtyä asiaan paremmin.

Edited by Rusinelli
 • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Nyt tiedänkin että laitan konnan meidän alakerran kellariin, missä säilytetään ruokia, ensi talveksi. Kiitos avustanne! :)

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Olen itse kokenut "puolittaisen" järjestämisen voimakkaasti pyramidisoituneille ja sisäelinvaurioisille rescue- kreikkalaisilleni riittäväksi ratkaisuksi. Tänä vuonna saivat elokuun lopulta miltein aattoon saakka oleilla n. +16 -18- asteisessa, pimeässä ja harvakseltaan käytetyssä huoneistossa terraariossaan. Kerran viikossa tarjolle kunnon ruoka, kylvetys ja pari tuntia valokylpyä. Tarjolla on toki ollut aina myös kuivattuja luonnonkasveja, jotka saivat pääasääntöisesti pysyä melko koskemattomina. Konnat osaavat hyytyä ja nukkua yhtäjaksoisesti kunhan häiriötekijät (lue satunnaiset yövieraat) osaavat kunnioittaa eläinten omaa tilaa ja pitää valaistuksen tietyissä rajoissa myös terraarion läheisyydessä olohuoneessa oleillessaan. Rasvamaksapalleroiset saa näillä toimenpiteillä pidettyä huomattavasti terveemmän oloisina: paino ei nouse hallitsettomasti mikä aiemmin oli suuri ongelma. Myös muninta-aika on ennustettavampi. Mikäli muuttosuunnitelmani pysyvät aiotun mukaisina, ensi talvena eläimet joutunevat asumaan kanssani melko tiiviisti jolloin rauhoittumisen mahdollisuutta ei ole tämänkään vertaa tarjota...

 • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Voiko joku pitää tätä em. järjestelyä huonona? Kommentoikaa rohkeasti, koska ketjuja läpi selaillessani olen tainnut rikkoa useampiakin nykysuosituksia jo käyttämällä pelkästään tätä olemassaolematonta termiä "puolittainen". Kokeeko joku, että teen eläimilleni enemmänkin haittaa kuin hyötyä harjoittamalla tällaista lepokauden kevennettyä versiota?

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minusta tuollainen puolittainen on hyvä vaihtoehto jos ei esim. terveudellisistä syistä voi laittaa horrokseen. Onhan tuokin lepoa ja tuolla tavalla voi minusta säädellä myös konnan ruokavaliota. Ei ole siis hyvä jos konna ympäri vuoden syö tuoretta ruokaa ja sillä tavalla kasvaa liian nopesti tai lihoo. Olikohan tuossa mitään järkeä mitä selitin... Mutta siis minä näytyn vihreää valoa jos ei horros ole mahdollinen! Itsellä on vielä auki tuo Sirun tämänvuotinen lepo että onko se myöhäinen lyhyt horros vai tuollainen puolittainen.

 • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Mä en yleensä ole kommentoinut näihin puolittais-keskusteluihin kun näen oikeastaan horroksen ainoana vaihtoehtona. Ja sitten kuitenkin... On konnia, ja ihmisiä, ja tilanteita, ja... Jonkinlainen lepo on järjestettävä. Mieluiten niin, että päämääränä on horros sitten seuraavina talvina. Mutta en jaksa moralisoida enää kauheasti (musta on vissiin tullut vanha), jos ihminen parhaansa yrittää ja horros nyt vaan ei sovi siihen omaan elämään. Rohkaisen kuitenkin oikeasti kokeilemaan, ja toisaalta jos ei ikinä aio horrosta järjestää, voisi yrittää saada konnat paikkaan jossa ne horrostutetaan. Siis vaikka vain talviksi, tai sitten vaihtaa kokonaan horrostamattomaan lajiin.

 

Eli toisin sanoen jaksan kyllä keskustella konna-asioista ja olosuhteista ja kaikesta vaikka joku ei horrostuttaisikaan elukoitaan, mutta on se musta jotenkin väärin kuitenkin.

 • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minäkin olen Horroksen kannattaja mutta esim tässä Sirun nykyisessä tilanteessä pidän puolittaista hyvänä vaihtoehtona jotta saa edes jonkinlaisen lepokauden tänä vuonna. Vuosittainen lepokausi on hyvä mm. vuosikellolle ja konnakin tuntuu paljon vilkkaamalta jos on saanut telvella levätä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

En aio laittaa konniani kiertoon. Jos tulee tilanne etten voikaan niille kotia tarjota niin edessä on eläinlääkärikäynti ja viimeinen piikki. Konnanarvoista elämää saavat kuitenkin luonani viettää, vaikken kykene kunnollista horrosta vajavaisten tilojen ja omien pelkojeni vuoksi järjestämään. Olen täysin varma etteivät huonoista lähtokohdista peräisin olevat yksilöni selviäisi todellisesta jääkaappihorroksesta. Huonon konnakannan pois karsimista tällainen täyshorrostuttaminen palvelee tosin hyvin, mikä on osaltaan ymmärrettävää vain terveistä ja kestävistä yksilöistä koostuvaa kotimaista kantaa ajatellen. Eli toisin sanottuna voisi ajatella palveleeko heikkoja kohtaan osoitettu "armo" lopullista parempaa päämäärää. Elättäähän yhteiskuntammekin vaikka millaista pohjasakkaa....

 • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Itse koen tämän horrostamattoman lajin hankalaksi, koska en voi laittaa konnia horrokseen, vaan joudun taiteilemaan lämpötilojen ja valaistuksen säätämisen kanssa. Tuottaa päänvaivaa miettiä mikä näille on riittävää, onko pelkkä olosuhteiden muutos hyvä, vai pitäisikö konnat saada oikeasti nukkumaan... ja jos haluan ne nukkumaan, mikä sitten on oikea valaistus + lämpötila ja levon pituus...?

 

Kyllä horros kuulostaa tähän verrattuna helpolta!

 • Like 1

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
En aio laittaa konniani kiertoon. Jos tulee tilanne etten voikaan niille kotia tarjota niin edessä on eläinlääkärikäynti ja viimeinen piikki.

 

Siis mahdoinkohan ymmärtää oikein (vaikka nyt meneekin ot:ksi..) Mikäli sinun elämääsi ei enää sopisi, niin konnat lopetettaisiin?

Aika rajua mielestäni. :blink: Vaikkei omistajan elämään konnat enää sopisikaan, oli syy mikä tahansa, niin eihän niiden silti tarvitse kuolla! Sitten tulee vain etsiä niille uusi koti. (Ymmärsin ettet ole konnista nyt edes luopumassa, mutta mutta..)

 

On mielestäni väärin lopettaa eläimen elämä kun se voisi jatkuakin entisellään.. Etenkin kun syynä on omistajasta riippuvainen asia eikä eläimen terveydestä. Kamala ajatus lopettaa hyvinvoiva eläin "turhaan"..

On mielestäni huonompi ratkaisu tappaa eläin kuin antaa sille uusi koti. Etenkin kun kyseessä on matelija, joka ei kiinny omistajaansa. Sille on ihan sama kenen kodissa se asuu kunhan olosuhteet on hyvät.

Minä en koskaan voisi luopua omista kilpikonnistani, mutta ei periaatteenani silti ole: "Joko ne on minulla tai sitten ei kellään.. Lopetan ne ellen itse niitä pidä.."

 

 

Anteeksi, mutta minua kauhistutti vain ajatuskin eläimen turhasta lopettamisesta, ilman sellaista syytä että eläin oikeasti kärsii/on sairas..  :ph34r:

 • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Itse koen tämän horrostamattoman lajin hankalaksi, koska en voi laittaa konnia horrokseen, vaan joudun taiteilemaan lämpötilojen ja valaistuksen säätämisen kanssa. Tuottaa päänvaivaa miettiä mikä näille on riittävää, onko pelkkä olosuhteiden muutos hyvä, vai pitäisikö konnat saada oikeasti nukkumaan... ja jos haluan ne nukkumaan, mikä sitten on oikea valaistus + lämpötila ja levon pituus...?

 

Kyllä horros kuulostaa tähän verrattuna helpolta!

 

Allekirjoitan tuon täysin! Lajille, jota ei voi laittaa horrokseen, ei ole "valmista" ohjeistusta miten toimia. Ja niin paljoa ei ole kokemusta kertynyt, että pystyisi olemaan vakuuttunut, että toimii kilpikonniensa kannalta oikeasti mahdollisimman hyvin. Niinpä tämä on ainakin omalla kohdallani tätä jokavuotista kokeilua ja pähkäilyä- tietysti yrittäen kuitenkin toimia eläimien kannalta johdonmukaisesti kunakin vuodenaikana.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

^Minusta kun välillä tuntuu, että tässäkin asiassa ruoho tuntuu olevan vihreämpää aidan toisella puolen..  :rolleyes: 
Ne, joilla on horrostava laji pitävät horrosta pelottavana/vaikeana/haastavana jnejnejne.. (eivät toki kaikki..) Ja ne, joilla ei ole horrostavaa lajia ajattelevat horroksen olevan helppo..
No, tämä nyt oli kärjistettynä, mutta siltä välillä tuntuu..  :shy:

 • Like 3

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Elinikuista hoivaa ja huolenpitoa on näille konnille aiemmissa kodeissaan luvattu ja lopputulos oli tiedettävästi kaikkea muuta kuin aiotunlainen. En aio ottaa riskiä, että helposti terveysongelmiin taipuivaiset elikkoni joutuisivat monien mutkien ja sattumusten kautta äärimmäisen varmasta loppuelämän kodista jonnekin mieron tielle. Kyseessä on kuitenkin aivoiltaan alkeellinen matelija - se ei kykene abstraktisti hahmottamaan elämää saatika tiedostamaan sitä pitkällisenä kuolemaan päättyvänä ajanjaksona. Kuinka lopettamispäätöstä voisi pitää sille turhaa kärsimistä tuottavana vaihtoehtona? Kauniisti lämpölampun alle nukahtaminen se viimeinen hetki kuitenkin olisi. Turha inhimillistäminen lemmikkieläinten kohdalla on yleistä, jopa itsestäni löydän tämän piirteen. Perustelen osin silläkin em. "brutaalia ja turhaa" lopettamipäätöstä. Kuka tahtoisi rakkaansa kärsivän?

 • Like 3

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Minusta se ei todellakaan ole eläimen inhimillistämistä, että vastustaa terveen eläimen lopettamista turhaan. Minulla ei ole muutenkaan ollut tapana inhimillistää lemmikkieläimiä. Luon eläimille mahdollisimman luonnonmukaiset olot ja koetan rakentaa niiden olosuhteet niin, että ne saavat toteuttaa luonnolliset tarpeensa ja vaistonsa sekä toimia niin kuin niille on luontaista. En käsittele niitä turhaan enkä mieti että esim. kilpikonna nauttisi tai vihaisi jotain asiaa, kiintyisi minuun taikka muuta vastaavaa.

 

On täysin sama ymmärtääkö eläin elämänsä pituuden vai ei ja lopetetaanko se lämpölampun alla vai lekurin pöydällä, niin silti on mielestäni brutaali päätös ihmiseltä lopettaa eläimen elämä ennen aikojaan. Minusta on edelleen kamala ajatus, että otetaan eläin ja lopetetaan se kun aikaa/tilaa/kiinnostusta tms. ei enää ole, vaikka eläin on vielä terve ja sillä olisi elämää edessä vielä vuosia. Jos kaiken kohdalla olisi samanlainen ajatus niin vaikeaksi menisi.. "Eläin saattaa vielä joskus kärsiä niin lopetetaan se samantein.." "Eläin ei enää sovi perheeseen, lopetetaan se."

 

Eläimilläkin on kuitenkin oikeutensa eikä ihmisen päätös lopettaa niiden elämä terveenä ole todellakaan oikea ratkaisu - vaikka ihminen siihen kykeneekin. Ihmisellä ei ole oikeutta riistää terveen eläimen henkeä kun siihen ei ole selvää syytä - kuten esimerkiksi sairaus tai väistämätön kuolema johtuen vammasta, sairaudesta tms.
Kun hankkii eläimen, niin tulisi pohtia myös sitä jos joutuu siitä luopumaan ennen sen kuolemaa. Mikäli ei pysty tarjoamaan sille loppuelämän kotia tai antamaan uutta kotia, niin tulisi miettiä kahdesti. Vaihtoehtona ei saisi olla lopettaminen kun muitakin mahdollisuuksia on.

Yksinkertaisesti; onko ihmisellä oikeus riistää terveen eläimen henki vain siksi, että sille voi joskus käydä jotain negatiivista...... Kun ei voida todistaa, että elämän jatkuminen olisi väistämättömästi pilalla.
Kuinka monta huonoa kotia on, mutta myös kuinka monta hyvää.

 

Mutta, jatketaan nyt otsikon mukaisessa aiheessa eli puolittaisesta horroksesta. Mikäli kuitenkin aiheesta tulee enemmänkin keskustelua niin harkitaan sen jakamista omaan ketjuunsa. Väittelyksi tämän ei ole tarkoitus mennä.

 • Like 2

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites
Itse koen tämän horrostamattoman lajin hankalaksi, koska en voi laittaa konnia horrokseen, vaan joudun taiteilemaan lämpötilojen ja valaistuksen säätämisen kanssa. Tuottaa päänvaivaa miettiä mikä näille on riittävää, onko pelkkä olosuhteiden muutos hyvä, vai pitäisikö konnat saada oikeasti nukkumaan... ja jos haluan ne nukkumaan, mikä sitten on oikea valaistus + lämpötila ja levon pituus...?

 

Kyllä horros kuulostaa tähän verrattuna helpolta!

 

Allekirjoitan tuon täysin! Lajille, jota ei voi laittaa horrokseen, ei ole "valmista" ohjeistusta miten toimia. Ja niin paljoa ei ole kokemusta kertynyt, että pystyisi olemaan vakuuttunut, että toimii kilpikonniensa kannalta oikeasti mahdollisimman hyvin. Niinpä tämä on ainakin omalla kohdallani tätä jokavuotista kokeilua ja pähkäilyä- tietysti yrittäen kuitenkin toimia eläimien kannalta johdonmukaisesti kunakin vuodenaikana.

 

En löytänyt viesteistä tätä puhuttua lajia? Lajeille jotka eivät horrosta, on kyllä selviä ohjeistuksia kuinka talvesta selvitään ja jota voi verrata tähän puolittaiseen mistä täälläkin on kirjoitettu. Hyvänä esimerkkinä pohjoisen ja eteläisen Afrikan maakilpikonnat tai on lajeja Pohjois-Amerikasta jotka elävät talven säästöliekillä jne., aasialaisissa kilpikonnissa tällaisia on myös. Ne heräävät ajoittain syömään mutta ollen huomattavan vähäaktiivisia tai ollen hyvin lyhyen ajan, tai useamman jakson horroksen kaltaisessa lepotilassa. Matelijoissa on lajeja jotka vuoristossa ovat käytännössä horroksen kaltaisessa tilassa joka yö vuoden kylmimpänä vuodenaikana, ollen päivisin aktiivisena.

 

Tähän kilpikonnien lopettamiseen, itse olen reilun kahdenkymmenen vuoden aikana nähnyt ja kuullut melkoisia kiertolaistarinoita maakilpikonnista, yksi esimerkki oli kulkenut "hyviltä" omistajilta toisille ja löytyi lopulta talvella jalat ja silmät paleltuneina erään suomalaisen kaupungin torin laidalta…

 

Olen hoitanut tänä aikana myös erittäin paljon sairaita kilpikonnia (suurin osa löytökonnista on enemmän tai vähemmän sairaita) ja olen samaa mieltä että niiden kanssa todellinen jääkaappilepo ei ole suotavaa. Yksilöstä riippuen on tehty päätös siitä, tuleeko eläin kestämään koskaan lajinmukaisia talvilepoja tai kestääkö se myöskään jatkuvaa, epäluonnollista aktiivista elämää ja onko viimeksi mainittu sen elämän arvoista? Osa yksilöistä on lopulta tervehtynyt ja palautunut "luonnonmukaiseen" tilaan ja päässyt talveksi kellariin lajikumppaneidensa kanssa.

Joidenkin yksilöiden kanssa, jotta kilpikonnan sisäinen kello ja sitä myötä aineenvaihdunnallinen tila asettuu jonkinlaiseen kuntoon, on pidetty hyvin lyhyt, vain muutaman viikon kestävä kylmä kausi. Se piristää huomattavasti kilpikonnaa, ilman että se heikentyy. Tämän jälkeen aktiviteetti on yleensä ollut huomattavan korkea ja ravinnon käyttö hyvää, joten tällaiset tapaukset ovat yleensä lupaavia tulevaisuuden kilpikonnia.

 • Like 7

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×