Jump to content
Herppi.net - Suomen Herppiharrastajat ry
Tommila50

Parta-agaman pää painuksissa

Recommended Posts

Hei,

kysyisin onko syytä huolestua, onko kalkin puutetta syytä epäillä; partiksemme on alkanut "roikottaa" päätään nojaten leukaa lattiaan. Aikaisemmin käsittelyssä mielellään katseli ympärilleen aktiivisena, nyt kääntää itsensä rintaani vasten kiiveten puserolle kaivaen kuononsa leukani alle ihoa vasten. Lisäksi hän oleilee mielellään roikkuvassa asennossa terrassaan taustalevyn ylälaidassa etukäpälillään. Ehkä tämä on aikuistumista, en tiedä, mutta varmistelisin silti teiltä kokeneemmilta.

Lämpö terrassa 30c lämpimässä päässä. Ulkona ulkoillessa nyt helteisellä kesällä (ei ole koskaan lähtenyt kauas karkuteille, pysyy ulkona puuhailevan ihmisen läheisyydessä parin metrin säteilyllä), auringossa tosi-tosi kuuma, pidetty häntä aina varjoisan paikan lähettyvillä että voi itse päättää miten kuumaa aurinkoa haluaa "ottaa", ja välillä kipittää varjoon vilvoittelemaan.

Partiksemme on vuoden vanha poika, kasvanut tasaisesti, nyt reilut 34 cm ja 215g. Ruokahyönteiset on pääasiassa aina pyöritelty runsaassa Nutrobalissa (eläinlääkärin suositus). Ruokittu n. 10 jauhomatoa + max 10 sirkkaa, toisinaan vain jompaa kumpaa. Nyt kokeillaan myös jättijauhomatoja. Lisäksi popsii ötököitä ilmasta pihalla mukana ulkoillessa. Olen pitänyt ulosteita silmällä loisriskin vuoksi, ei ongelmia. Syönyt aina huonosti kasviksia, nyt kesällä onneksi innostui kukkivasta korianterista.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Lisko ei kuitenkaan makaa apaattisena pää painuksissa vaan tätä esiintyy esim. käsittelyn yhteydessä ja lisko toimii muuten normaalisti? Kuulostaa ihan normaalilta 🙂

Terran lämpimässä päässä lämmittelypaikalla pitäisi olla 40 astetta, 30 on liian vähän.

Missään tapauksessa liskoa ei saa pitää ulkoillessa vapaana vaan käyttää esim. valjaita tai ulkoiluttaa häkissä.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Kiitos Kaisa Hoo vastauksestasi!
Täytyypä tarkistaa ja korjata lämmöt tarvittaessa.

Miksi partista ei saisi pitää vapaana pihapiirissä?
Olemme pitäneet häntä ulkoillessamme helteiden alusta asti eli toukokuusta lähes joka päivä. Koskaan ei ole ollut karkailua, päin vastoin, katselee mielellään tapahtumia ja ilmatilaa = kyttää lentäviä hyönteisiä, tai kömpii viereiseen pensaaseen kiipeilemään hyönteisiä pyydystämään = onnellista liskon elämää. Tämä siis suojatulla omakotitalon pihalla puutarhahommien keskellä.

Minulle on annettu ymmärtää kokeneemmilta että liskojen valjaissa pito on kiellettyä. Häkissä ollessaan ihanalta partikseltamme olisi jäänyt kaikki hauskuus hyönteisiä kyttäillen sekä hyötyliikunta kiipeillen pois, eikä häkin virityskään ole tuntunut tarpeelliselta. Esimerkiksi siirtyessäni kasvimaalta (=herkkujen ääreltä) kompostialueelle (=herkkujen äärelle), partiksemme kiipeää kottareihin kyytiin päällikkönä.

 

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Säikähtäessään lisko juoksee niin kovaa, ettei sitä saa kiinni, ihan siksi. Eli liskon turvallisuuden vuoksi. Valjaissa pito on kyllä mainittu kiellettynä asetuksessa, se on ihan totta, mutta partiksia ulkoilutetaan valjaissa kyllä paljon, se on hyvä tapa varmistaa, ettei lisko karkaa.

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Ihanaa että lisko on saanut olla ulkona ja saanut paljon UVB:tä ja liikuntaa 🙂

Jaa viesti


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inKirjaudu sisään

×